Ma a holográfia technológiájának egy különösen érdekes felhasználási területéről írunk, amelynek esetében örömünkre szolgál jelezni, hogy magyar kutatók dolgoznak a fejlesztésén: olyan holografikus mikroszkópot fejlesztenek, amely a vízminőség ellenőrzésére alkalmas. Talán mondanunk sem kell, hogy a környezetszennyezés mai mértékét tekintve milyen fontos, hogy mind pontosabb képet kapjuk környezetünk állapotáról…

A kutatók célja, olyan vízbiológiai célokra optimalizált holografikus mikroszkóp kifejlesztése, amely a rajta átfolyó víz folyamatos és valósidejű vizsgálatát oldja meg. A rendszerrel folyamatossá tehető a vízminőség ellenőrzés, amelyek jelenleg csak időszakos fénymikroszkópos vizsgálatokat végeznek. A digitális holografikus mikroszkóp (DHM), az élő és élettelen objektumokat el tudja választani egymástól, megkülönbözteti az algákat és egyéb élőlényeket, sőt a víz mikrobiológiai szennyeződését is a korábbiaknál gyorsabban tudja jelezni.

Így működik a technológia

Így néz ki a műszer

Mért hologram (balra) és a belőle rekonstruált alga képe (jobbra)

A kutatók szerint, míg a hagyományos mikroszkópiában egy adott pillanatban csak egy rendkívül vékony, kis mélységű szelet látható élesen, a DHM ennek a térfogatnak mintegy ezerszereséről készít felvételt.  A holografikus felvételt – a hagyományos holográfiával ellentétben – nem fénnyel világítják meg, hanem a fényhullámok terjedését digitálisan szimulálva virtuálisan, ezzel rekonstruálva a térbeli tárgyakat. 

Jelenleg a világpiacon ilyen rendeltetésű eszköz nem kapható. Az eszközt az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete és az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete fejleszti egy hároméves támogatási projekt keretében.

Az eszközt a Balaton vízminőségének vizsgálatánál idén nyáron is bevetették, és a tó folyamatos vízminőségi ellenőrzését szeretnék hosszabb távon megoldani vele.

Képek forrása: DIGITÁLIS HOLOGRAFIKUS MIKROSZKÓP CSOPORT