Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tárold az adatot hologramokban!

Szakértők szerint a holografikus adattárolás lehet az a technológiai, amely forradalmasítja a nagy-kapacitású adathordozók piacát, és esetleg átveszi a helyét a mágneses, illetve optikai elven alapuló rendszereknek. A holografikus technológia ugyanis nem pusztán látványosan megnöveli a tárolható adatok mennyiségét, de ezek beolvasását is a többszörösére gyorsítja.

Lássuk, hogyan működik! A holografikus adattárolók esetében az adatok írása és olvasása a Gábor Dénes által kidolgozott holografikus elveken alapul. Az adathordozó egy olyan lemez, amelyet hologramok rögzítésére alkalmas anyaggal vontak be. „Beíráskor a tárolni kívánt digitális adatok 0-ákból és 1-esekből álló folyamát négyzetes táblázatba rendezik. Az így kapott mintázatot sötét és világos képpontok formájában egy folyadékkristályos kijelzőn jelenítik meg, amely hasonló elven működik, mint a mobiltelefonok képernyője. A kijelzőt lézerfénnyel világítják át. Így létrehozzák a tárgynyalábot, amely eltérő erősségű fényfoltok formájában hordozza a tárolni kívánt adatokat. A tárgynyalábot a hologramlemezre vetítik. A lemez ugyanezen területére egy egyazon lézerből származó másik lézernyalábbal (referencianyaláb) is rávilágítanak. A fényérzékeny lemezen létrejön a hologram, amely mint adathordozó kivehető a rendszerből és szállítható. Az adatok kiolvasásakor csak a referencianyalábbal kell megvilágítani a hologramot.”*

A rendszer valahogy így működik:

 

 Holografikus adattárolás (Forrás: Lasers, Technology & Teleportation)

Az első ilyen adathordozót 2005-ben mutattak be HVD néven (Holographic Versatile Disc) az Optware és Maxell, és a megszokott 120 mm átmérőjű lemezen 3,9 terabájtnyi (!) adat tárolására volt alkalmas. Bár a HVD lemezekhez a szabványokat már megállapították, a piac egyelőre még indulás előtt áll. Biztató jel, hogy olyan elektronikai gyártók, mint a Sony, az Apple, a Konica vagy a Nintendo részvételével Holography System Development Forum névvel megalakult egy fórum, amelynek célja, hogy a HVD technológiát együttesen piaci forgalomba alkalmas rendszerré fejlesszék.

Balra HVD lemez, jobbra egy hagyományos adathordozó (Forrás: Házi-mozi) 

A holográfia hajnala és horizontja kiállítás információs anyaga szerint magyar kutatók a holografikus adattitkosítás megvalósíthatóságát vizsgálják, amellyel biztonságos holografikus bankkártyák, személyazonosítók, valamint beléptető rendszerek létrehozását szeretnék elérni.

* Idézet A holográfia hajnala és horizontja kiállítás anyagából.

0 Tovább

Hologramokkal a hamisítás ellen

Miután az elmúlt hetekben beleástuk magukat a holográfia alapjaiba és történetébe, ma egy új témát indítunk: a holográfia felhasználási területeibe pillantunk be néhány bejegyzés erejéig. Kezdjük is, az egyik legelterjedtebb iránnyal, amiről talán nem is gondolnátok, mennyire alapvető része a mindennapjainknak.

Első feladatként mindenki vegye elő a személyigazolványát, diákigazolványát, jogosítványát, bankkártyáját, és mondjuk ezrest vagy annál nagyobb címjegyű bankjegyet, és keresse meg, mi a közös bennük! Igen, mindegyiken van egy holografikus címke, ami biztonsági jelzésként és hamisítás elleni védelemként funkcionál.

A holográfiát az 1980-as évek óta használják hamisítás elleni védelemre. Elsőként 1982-ben a MasterCard bankkártyákra kerültek holografikus jelek, majd 1983-ban a VISA is elkezdte alkalmazásukat. A gyógyszeripar 1988-ban (Glaxo), a pénzverdék 1989-től (osztrák 500 shilling) használják. Ma már a személyigazolványtól kezdve az útlevélig a legkülönbözőbb személyi okmányokat, a bankjegyeket és egyéb fizető eszközöket, gyógyszereket, szoftvereket, CD-ket, DVD-ket, elektronikai cikkeket, autóalkatrészeket, ruházati cikkek címkéit stb. látják el hologramokkal, hogy a hamisítást akadályozzák, de legalábbis könnyebben megkülönböztethetővé tegyék a hamisítványokat az eredeti cikkektől.

A holográfia sikere a biztonságtechnikába annak köszönhető, hogy a hologramok gyakorlatilag egyáltalán nem hamisíthatók, hiszen alapjellemzőjük, hogy ezekről tökéletes másolat csak az eredeti hologram birtokában készíthető. Legyen szó szinte bármilyen nyomdatechnikai eljárásról, száz százalékig azonos másolatot csak az eredeti gyártó tud készíteni.

Fontos előnye a hologramoknak, hogy rendkívül sokoldalúan és költség hatékonyan használhatók. A legkülönfélébb anyagok és termékek csomagolása, nyomtatása, címkézése esetében alkalmazható az eljárás. Ráadásul, amellett, hogy olyasvalami, ami a hétköznapi fogyasztók számára is könnyen felismerhető, más biztonságtechnikai megoldásokkal is kombinálható. Jó példa erre az alábbi videó, amely egy olyan holografikus fóliát mutat be, amelyre nanotechnológiás eljárással olyan egyedi biztonsági jelzést nyomtak, amely csak UV-fényben válik láthatóvá.

Kép forrása: ePayment Newshlhologram.com

0 Tovább

A holográfia története (2. rész)

Tegnap 1947-től 1976-ig vettük át a holográfia történetének mérföldköveit. Ma a hetevenes évek végétől napjainkig folytatjuk az áttekintést.

1979 - Steve McGrew a holografikus képek tényleges tömeggyártására alkalmas eljárást dolgoz ki.

1982 – McGrew kifejleszti az ún. 2D3D hologramokat, amelyekkel síkbeli ábrák jeleníthetők meg. Az eljárást még ugyanazon az évben a MasterCard bankkártya biztonsági  technológiaként kezdi alkalmazni. Rá egy évre a Visa kártyákra is felkerülnek a csalás elleni kis holografikus matricák.

1984 – A National Geographic magazin márciusi száma hologramos képpel a borítóján 11 milliós példányszámban jelenik meg. (Ezt a bravúrt 1985-ben és 1988-ban is megismétlik. Kép itt.) A Johnnie Walker kimondottan termékhamisítás elleni technológiaként bevezeti a whiskys üvegeken a hologramos jelzéseket.

1988 – A Glaxo gyógyszeripari cég elsőként használ termékvédelmi céllal hologramokat. A biztonsági címke Zantac nevű gyógyszerére kerül fel, amely akkor a világ egyik legismertebb gyógyszere volt.

1989 – Az osztrák 500 shilling az első olyan bankjegy, amelyre hologramok is kerülnek.

1991 – A digitális hologramok megjelenése.

1994 - A SmithKline Beecham Aquafresh márkájú fogkrémét hologramos papírba csomagolja, ezzel a cég az első, amely hologramot és márkát társít.

1995 – Irak elsőként vezeti be útlevelekben a hologramos biztonsági címkéket.

2001 – A hologramipar éves forgalma nemzetközi szinten meghaladja az 1 milliárd dollárt.

2002 – Mind a hét új euró bankjegy hologramos címkékkel kerül forgalomba.

A ma és a jövő – A holográfia előtt a technológia jelenkori vívmányai csodálatos új utakat nyitnak meg. Számos módszer és eljárás még mindig gyerekcipőben jár, de valószínűleg nem állítunk sokat vele, ha azt mondjuk, hogy az okostelefonokba, számítógépekbe épített holografikus kivetítő, a holo televízió vagy épp a fent említett holografikus utaskísérő az elkövetkező évtizedekben már a mindennapok része lesz.

Forrás: holophile.comIHMA

0 Tovább

Holográfia

blogavatar

Mi a holográfia? Hogyan működik? Hol és hogyan használják? Nálunk megtudhatod!

Utolsó kommentek